Cykelsemester och leder i Stockholm

I turistbranschen blir begreppet ”staycation” allt mer vanligt. Begreppet handlar om att man helt enkelt semestrar i sitt närområde. Det är fler och fler människor som känner att exempelvis charterresor till Medelhavet börjar bli passé. Att i stället vara kvar i Sverige på semestern och utforska den stad och/eller den region man bor i blir allt vanligare.

Det bästa sättet att upptäcka sitt närområde är att cykelturista. Att organisera en cykelsemester är ett ganska enkelt projekt. Boendet löser man enkelt genom att ta in på vandrarhem (eller hotell, om man vill ha lite mer bekvämlighet). Maten tar man med sig i packningen på cykeln. Sedan gäller det givetvis att den cykel man tänker använda är i absolut toppskick.

I Stockholm finns stora möjligheter till en spännande cykelsemester, givet att man tar sig en bit utanför stadens centrum. En populär cykelled är Järva cykelled, en relativt nyöppnad led för cykling som är helt bilfri. Leden sträcker sig mellan Rotebro och Ulriksdal och är cirka sju mil lång. Järva cykelled är perfekt för en tur över en helg. En annan populär plats för en cykelsemester är Rådmansöhalvön strax öster om Norrtälje. Här finns ett antal cykelvägar, helt fria från biltrafik, som löper i en mycket vacker skärgårdsnatur.

Vill man ge sig på lite längre strapatser är en cykelsemester i skärgården ett utmärkt alternativ. Om man är intresserad av att uppleva ett cykeläventyr i skärgården som nybörjare kan man köpa färdiga paket, där boendet redan är ordnat och man får med sig kartor så man hittar rätt bland färjorna mellan öarna. Du kan också hitta boende och stugor i Stockolms Skärgård på stuguthyrningssidan Stugknuten där du kan hyra stugor direkt av ägarna.

Är man mer bekväm av sig och vill uppleva Stockholm med dess skärgård från ovan kan man boka sig en egen helikopter och flyga helikoptersightseeing från Bromma där det finns aktörer som erbjuder den tjänsten.

Det finns en mängd sätt du kan uppleva Stockholm på som att ta sig runt på olika fordon, gå en rundtur med guide eller få gastronomiska upplevelser i form av mat eller dryck. Här hittar du väldigt många tips på upplevelsepaket att boka i Stockholm.

Har man cyklat mycket i sina dagar och inte är så bekväm av sig kan man i stället packa med sig ett tält och helt enkelt utforska skärgården på egen hand. Den som vill spendera flera veckor på sadeln kan även ta sig an utmaningen att cykla större sträckor över Sverige.

2 Responses to Cykelsemester och leder i Stockholm

 1. Bjoern Dov Kischinovsky says:

  I should like to rent a tandem in Stockholm 10-12.7-could you tell me where near the center?
  Thanks

 2. Katherine Calhoun says:

  Hello,

  I am coming over from the UK to Stockholm to do a triathlon on Sunday 23rd August. I would like to hire a road bike for the weekend.

  Would you please be able to quote me a price? I am female and would need 52cm bike frame.

  Many thanks

  Katherine

Leave a Reply