Köpa eller hyra cykel?

Det vanligaste och mest traditionella är att vi faktiskt köper och äger våra cyklar. Att hyra cykel är dock väldigt lämpligt när du behöver en cykel under en begränsad tid, t ex om du besöker en stad och vill upptäcka den snabbt och smidigt eller om du behöver hyra en sportcykel för att genomföra ett cykellopp en gång och därefter inte planerar flera lopp. En tävlingscykel kan kosta väldigt mycket pengar och då kan det vara mer fördelaktigt att hyra cykeln under den begränsade tiden du har användning för den. Ytterligare en fördel när du hyr cykel är att du inte behöver tänka på service och istället kan fokusera på enbart cyklingen, uthyraren får ansvara för service och underhåll.

Cykla Mountainbike i skogenBehöver du en cykel för vardagsbruk eller återkommande träning och tävlingar med tex en landsvägscykel eller mountainbike så ska du definitivt köpa en. Det kan du snabbt räkna hem jämfört med att hyra. Ofta kan du få en enklare cykel för några tusen i nytt eller begagnat skick på tex köp- och säljsidor som Blocket eller Facebook Marketplace. Söker du en mer avancerad cykel så är det absolut inga konstigheter att betala från 10-20 000kr och uppåt för en riktigt bra kvalitetscykel. Har du inte möjlighet att betala allt eller vill av olika skäl finansiera ditt köp av cykel så erbjuder de flesta cykelhandlare dig att låna pengar genom lägga upp finansiering och betalningsplan för att under en längre tid betala hela cykel men då tillkommer såklart även ränta och uppläggningsavgifter. Men det vara värt att kolla närmare på oavsett, ibland erbjuds du en räntefri avbetalning på några månaders sikt om du hellre vill skjuta upp betalningen.

Den ökande trenden nu med elcyklar kan definitivt kosta en bra slant och då är det välkommet med en fördelaktigt avbetalningsplan. Ofta vill man komma igång och cykla idag istället för att vänta tills man samlat ihop det kapital som behövs för att genomföra köpet. Kom ihåg bara att läsa igenom villkoren och det finstilta och ta inte på dig skulder i onödan.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.