Vår kära cykel

Att cykla är ett fenomenalt sätt att ta sig runt på och transportera sig från plats A till B. Det är inte många alternativ som klår cykeln när det gäller flera saker som miljövänlighet, ekonomi och hälsa. Många är vi som älskar att cykla, och kärt barn har många namn varför vi kan hitta flera synonymer till cykel som tex velociped, tvåhjuling och hoj.

🚲 🚲 🚲

Om man först tittar på miljövänliga transportsätt så hamnar cykeln lätt i topp. Många alternativ är bättre än att ta den fossildrivna bilen som tex elbil eller att istället åka buss eller tåg. Men även om din del av totala förbrukning och miljöpåverkan blir liten så är den trots allt större än om du tar din cykel istället.

Jämför man ekonomin mellan olika transportsätt så hamnar såklart bil och flyg i topp, därefter tåg och buss. Med en cykel är driftkostnaden i princip gratis då du själv står för energikällan genom att trampa, den största kostnaden är troligtvis själva inköpskostnaden men därefter cyklar du sånär som på gratis. Självklart får du ibland kosta på nya cykeldäck, lampor och service på cykel, men det handlar inte om några stora pengar.

Den stora hälsofördelen genom att cykla istället för att ta tex bilen eller bussen går inte att blunda för. I och med att du själv står för kraften så får det fina effekter på din hälsa. Du får både kondition och benstyrka, ju hårdare du trampar och kämpar desto bättre hälsa får du. Motstånd är bra för din kropp. Jämför det med att sitta still på ett tåg eller buss och du förstår skillnaden, den är som natt och dag.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.