Så transporterar du cykeln

Stockholm är en stad man kan ta sig runt i på många olika sätt. Staden är inte så stor att promenader är uteslutna, men inte heller så liten att bil, buss och tunnelbana inte behövs. Givetvis är det ett utmärkt alternativt att sätta sig på cykeln och bara åka på den. Ibland går det dock inte och den kan då behöva transporteras på ett eller annat sätt.

Fäste för bil

Om du behöver transportera cykeln med hjälp av din bil är ett cykelfäste en bra sak att köpa. Har du en större bil kanske inte detta behövs då cykeln kan rymmas om till exempel styret plockas bort. I de flesta personbilar är det dock krångligt att få in en cykel i bakluckan.

Dessa fästen kan variera ganska kraftigt i pris. Till exempel har Biltema ett enkelt fäste som inte kostar mer än 329 kronor. Den håller för en till två cyklar och är dessutom hopfällbar, vilket är praktiskt när den inte ska användas.

Tittar du på mer nischade sajter kommer du märka att urvalet vad gäller cykelfästen faktiskt är ganska stort. Till exempel finns det cykelfästen för över 4 000 kronor på 123bildelar.se, givetvis med lite fler funktioner än vad den på Biltema har. Granska flera butikers utbud för att hitta cykelfäste med funktioner och ett prisläge som passar dig.

Tunnelbana, pendelbåt, pendeltåg och buss

På tunnelbana och bussar råder förbud mot att ta med sig cyklar. SL menar att de är ett säkerhetsproblem då pedaler, styre och hjul kan orsaka skador på dig själv eller andra runtomkring dig, i till exempel hissar och rulltrappor. Vidare säger de att cyklar är särskilt farliga på buss och i tunnelbanan vid inbromsningar.

På pendeltåg och pendelbåtar går det dock bra att ta med sig cykeln. Här finns i regel betydligt mer utrymme än vad det gör på buss och tunnelbana. Dock är det viktigt att känna till att du inte får åka till eller från Stockholms centralstation och Arlanda med cykeln. Därtill får du inte ta med den på pendeltåget under rusningstrafik under vissa sträckor. Titta på SL:s hemsida för att förvissa dig om vad som råder när du planerar att åka.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.